Psykoterapiasta
Psykoterapiaan hakeutumisen syynä voivat olla erilaiset oireet ja ongelmat tai halu ymmärtää paremmin itseään ja aikaisempien kokemusten vaikutusta omaan elämään.
Tavoitteena on aina itseymmärryksen lisääntyminen, vaihtoehtojen huomaaminen sekä joustavampien toimintatapojen kehittyminen. Tämän myötä oireiden ja ongelmien helpottuminen tulee mahdolliseksi.
Kognitiivis-analyyttinen psykoterapia (KAT) yhdistää erilaisten terapiasuuntausten ymmärrystä. Keskustelun lisäksi voidaan käyttää erilaisia kirjallisia, kuvallisia tai mielikuvatekniikoita asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden. KAT:n lähtökohtana on ajatus, että olemme oppineet näkemään itsemme tietynlaisissa rooleissa, ja näihin rooleihin asettuminen ohjaa kaikkia ihmissuhteitamme sekä sitä, millaisena näemme itsemme. Tietoisuus näistä rooliasetelmista kulkee KAT-terapian punaisena lankana.
KAT soveltuu sekä lyhyisiin että pitkiin psykoterapioihin. Ennen terapian aloittamista on tapana tavata arviokäynnillä, jonka tarkoitus on keskustella asiakkaan tarpeista ja odotuksista, tutustua sekä kuulostella, voisiko juuri tämä terapeutti sopia juuri tälle asiakkaalle. Varsinaisen psykoterapian ensimmäisillä tapaamisilla pyritään yhdessä ymmärtämään asiakkaan kokemusta ja luomaan siitä hahmotelma. Hahmotettu voidaan kuvata paperille tai tuoda muulla tavoin yhteisen tarkastelun piiriin.